Al zecelea hram în Parohia Şendreni

Viața parohiei Iunie 30, 2015

Anul acesta se împlinesc zece ani de când a fost rânduit şi serbat primul hram, închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, la Parohia Şendreni, Protopopiatul Hârlău. În luna mai a anului 2005 eram instalat ca preot nou în această mică parohie răsfirată dinspre târgul Frumuşica spre dealul Holmului. De atunci, în fiecare an, în pofida faptului că parohia nu avea nici măcar biserică., ci doar un teren pe care urma să fie zidit un sfânt lăcaş de închinare, am încercat ca hramul să fie o adevărată sărbătoare a satului, a comunităţii noastre, prilej de bucurie sfântă pentru toţi.

            De atunci, ca o binecuvântată tradiţie, hramul produce o nelinişte bună şi emoţie sfântă. Credincioşii au înţeles că Sfinţii Apostoli ne sunt ocrotitori şi mijlocitori înaintea Presfintei Treimi şi de aceea îi cinstesc cum se cuvine.

Anul acesta, la un deceniu de la primul hram, am vrut să organizăm ceva special şi cred că am reuşit.

În seara zilei de 28 iulie, s-a strâns sobor frumos de cincisprezece slujitori veniţi din vecinătate, dar şi unii de la distanţe mai mari, slujind în mijlocul credincioşilor Vecernia unită cu Litia după rânduială. Fiorul sfânt a fost amplificat de cântările de la stană interpretate cu măiestrie, dar în duh de smerenie, de grupul psaltic “Macarie Ieromonahul” din Suceava, prezenţi pentru a treia oară în parohia noastră. Slujba de seară a fost ca o adevărată priveghere.

            A doua zi de dimineaţă am slujit Utrenia, apoi am rostit Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi bineînţeles a urmat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, miezul şi cel mai important moment al acestei organizări. Am avut bucuria de a trăi aceste momente duhovniceşti împreună cu slujitori deosebiţi şi anume, Părintele Protosinghel Nicodim Petre, inspector eparhial la Departamentul Tineret şi Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, Părintele Protosinghel Isidor Bucătarul, stareţul Mănăstirii Balş şi Ierodiaconul Cleopa de la aceeaşi mănăstire. La strană au cântat îngereşte tot tinerii din grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Părintele Nicodim, care a vorbit credincioşilor prezenţi în număr mare, despre viaţa şi activitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, despre importanţa lor în Biserica dreptslăvitoare, despre epistolele pe care ni le-au lăsat şi pe care trebuie să le citim şi ale căror învăţături să le împlinim. Deasemenea, a subliniat necesitatea citirii Sfintei Scripturi, în special a Noului Testament, atât de important pentru viaţa creştinului, dar atât de mult neglijat. Au fost felicitaţi toţi cei ce poartă numele Sfinţilor Apostoli şi li s-a cântat „La mulţi ani!”.   După Sf. Liturghie au urmat slujba de mulţumire şi pomenirea celor adormiţi.

Apoi, a urmat o surpriză pentru toţi cei prezenţi. Urmând un exemplu străvechi, în curtea bisericii, un ansamblu de tineri interpreţi de muzică populară, „Armonic”din Botoşani,în componenţa căruia este un fiu al satului, a susţinut un mic program. Prin portul popular deosebit şi prin piesele interpretate au impresionat auditoriu. Cei mai mici, mişcaţi de ritmul muzicii, n-au rezistat tentaţiei şi au ieşit la horă.

La sfârşit, slujitorii şi credincioşii au gustat din bucatele pregătite de gospodinele implicate în organizare.

Al zecelea hram a fost o adevărată sărbătoare care a produs bucurie sinceră, vădită pe feţele zâmbitoare ale celor care au participat.

Bunul Dumnezeu să ne aibă pe toţi în paza Sa şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel să fie pururea rugători şi mijlocitori pentru noi!     

 

  Pr. paroh Petru Ceobanu