Declarație de prietenie

Viața parohiei Octombrie 25, 2014

Aflată pentru o săptămână la Piatra Neamț, delegația Organizației Umanitare  ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” Germania, formată din prim-președintele organizației, doamna Ursula Honeck și pe domnul Gunther Köllner – secretar, vizitează mai mulți beneficiari ai ajutoarelor umanitare trimise de organizația germană în România.

Vineri, 24 octombrie 2014, oaspeții au avut ocazia, alături de doamna Augusta Jumanca, președintele Asociației Umanitare ”Ursula Honeck” din Piatra Neamț și părintele Petru Munteanu, să viziteze Centrul pentru persoane vârstnice din comuna Răchitoasa, județul Bacău și Complexul de servicii pentru intervenție specializată în domeniul protecției familiei și a drepturilor copilului din Bacău. Aceste instituții au beneficiat de bunuri donate de Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și parohia ”Sf. Voievozi” în cadrul campaniei ”Lumina lui Hristos luminează tuturor”. Un sprijin, pentru distribuirea acestor bunuri către centrele din Bacău, a fost acordat de doamna Nicoleta Alexa, membru al organizației Inner Wheel din Bacău, care a însoțit oaspeții la centrele amintite, alături de câteva colege.

Centrul pentru persoane vârstnice din comuna Răchitoasa adăpostește 85 de bătrâni, printre care am găsit și cupluri, fără copii, care au dorit să-și petreacă bătrânețea, nu în singuratate ci, alături de semenii lor. Am întâlnit chiar două persoane care și-au unit destinele la centrul pentru bătrâni. Persoanele asistate participă la diverse evenimente, organizează spectacole sau își petrec timpul prin diverse activități de recreere la atelierul de pictură, la cel croitorie sau la atelierul de creație handmade (folosesc tehnicile origami și quiliing). Persoanele vârstnice se bucură de o secție de îngrijire şi asistenţă medicală.

”Centrul de bătrâni, în spațiul actual, funcționează din 2006. Structura complexului este pavilionară, cele trei corpuri paralele au fost unite cu alte corpuri de legătură, care și-au găsit utilitate ca săli de mese, sală de kinetoterapie. Bătrânii au acces din camera în grădina interioară”, a spus domnul Vasile Grecu, șef centru.

La plecarea din centru, doamna Ursula Honeck a notat câteva rânduri în cartea de oaspeți: ”Astăzi, pe 24 octombrie 2014, am vizitat acest complex atât de bine gospodărit. Am admirat tot ceea ce am văzut în această casă de bătrâni, unde am găsit un colectiv foarte atașat și binevoitor cu bătrânii.(...) Sperăm să putem ajuta și centrul dumneavoastră”.

În Bacău a fost vizitat și Complexul de servicii pentru intervenție specializată în domeniul protecției familiei și a drepturilor copilului. Complexul are misiunea de a asigura și a dezvolta servicii specializate privind protecția și asistarea copiilor aflați în situație de risc major si, în egală măsură, servicii specializate pentru persoanele care săvârșesc acțiuni ce periclitează integritatea fizică și psihică a copilului, respectiv, orice copil abuzat (fizic, psihic, emoţional); neglijat grav; exploatat;  al străzii; victimă a traficului de persoane; despărțit din motive obiective de părinții săi; care săvârșește fapte penale și nu răspunde penal; alte situații de criză.

După perioada petrecută în România, doamna Ursula Honeck a menționat la sfârșitul întrevederii noastră că: ”Foarte multe lucruri m-au impresionat în România, unele m-au întristat peste măsură, există prea puțini oameni care se zbat și vor să facă un bine în România. Cei care fac lucrul acesta nu reușesc să acopere tot, iar când în Germania sunt întrebată de ce vă mai ajut, eu le răspund că o să vă ajut cât voi putea, cât voi mai fi sănătoasă sau până observ că lucrurile în România se schimbă”.

Vă reamintim că Organizația Umanitară ”Hilfe fur Osteuropa TodtnauSeelscheid e.V.” a fost prima dată în România, în februarie 1990. De atunci și până în prezent, în fiecare an a efectuat două transporturi cu ajutoare umanitare, iar în anii cu calamități naturale, chiar trei transporturi. Activitatea organizației și a tuturor colaboratorilor ei este de voluntariat.

Brîndușa Dediu