Inaltarea eroilor 2015

Viața parohiei Mai 23, 2015

Inaltarea Domnului intru slava si Ziua eroilor desi sint doua sarbatori diferite ca si context, sint totusi atit de asemanatoare ca si semnificatie. Desi cea dintii este sarbatoare bisericeasca, iar cealalta una nationala civila amindoua au aceeasi semnificatie duhovnicesca, mintuitoare.

Inaltarea Domnului are loc prin jertfa Sa pe cruce. El se inalta dupa ce trece prin jertfa. Face experienta aparent umilitoare a jertfei pe cruce, pentru a realiza inaltarea reala intru marire.

Mintuitorul se jertfeste din dragoste pentru umanitatea decazuta, pentru a ridica intru slava umanitatea Sa indumnezeita. Dragostea, jertfa, crucea reprezinta treimea care sfinteste si indumnezeste.

 Mintuitorul, din dragoste se jertfeste si tot din dragoste cheama si pe altii la jertfa pentru ca doreste inaltarea omului. Doreste inaltarea omului  in puterea de a se jerti din dragoste. Omul se inalta intru putere. Omul primeste astfel puterea de a se jertfi din puterea lui Hristos.

Eroii sarbatoriti astazi sint oamenii care au realizat inaltarea lor intru vesnicie prin jertfa lor pe cimpul de lupta. Cimpul de lupta devine pentru eroi altar de jertfa, altar pe care ei isi sfintesc trupul si isi inalata sufletul. Ei se sfintesc si se inalta prin jertfa lor pentru popor.

Astazi se serbeaza si Ziua eroilor pentru ca Domnul Hristos este Eroul desavirsit care s-a jertfit nu pentru un popor, ci pentru toate popoarele.

Jertfa acestor eroi a fost sarbatorita si in biserica noastra.

Am vrut sa aratam ca nu am uitat pe cei ce si-au dat viata pentru credinta si tara. Astazi aratam recunostinta , cinstire tuturor eroilor, dar in special eroilor din satul nostru.

Astazi ne amintim de eroii cazuti pe cimpul de lupta, dar si de eroii care astazi ,cu mila lui Dumnezeu, ii avem inca printre noi.

De aceea anul acesta, cind se implinesc 70 de ani de la terminarea celui de al doilea razboi mondial, am invitat in mijlocul nostru pe ultimii veterani ai satului.

Am avut inaintea noastra doua generatii. Cei mai virstnici care au dat marturie astazi despre ceea ce au vazut, au simtit si au faptuit in urma cu 70 de ani si cei mai tineri, copiii de la gradinita satului si prescolarii care le-au multumit prin cintece si  poezii dedicate lor si jertfei tuturor eroilor.

Veteranii de razboi au primit , pe linga darul de cintece si poezii de la cei mici si cite o icoana si cite o diploma de onoare din partea bisericii.

Dumnezeu sa le daruiasca sanatate si rasplata.

 

 

Citește alte articole despre: inaltare