Prinos de rugăciune la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

Viața parohiei Aprilie 18, 2015

”Maica Domnului este Izvor de viață și de tămăduiri. Mai precis, Maica Domnului este Izvor de viață purtător. În acest înțeles, Maica Domnului este cea care a dat naștere ca Om Cuvântului sau Fiului Veșnic al lui Dumnezeu. Dar pentru că Maica Domnului este cea plină de har ea devine și Izvor purtător de viață ca sănătate, ca tămăduire. Când sănătatea noastră este confruntată cu boala, viața diminuează, se amestecă cu suferința și cu durerea, însă vindecarea reface sănătatea vieții și ca atare viața intră în starea ei normală. Deci, Maica Domnului este Izvor purtător de viață pentru că a purtat pe Hristos mai întâi în pântecele ei și apoi pe brațele ei, iar acum poartă harul lui Hristos în mod deplin și devine tămăduitoare prin puterea harului lui Hristos". (Preafericitul Părinte Patriarh Daniel)

Galerie Foto

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este închinată după tradiţie Maicii Domnului, care începând cu secolul al V-lea a făcut numeroase vindecări şi minuni la un izvor din apropierea cetăţii Constantinopolului. Izvorul miraculos există şi astăzi în oraşul Istanbul, la mănăstirea ortodoxă din cartierul Balukli. În Biserica Ortodoxă, preoţii şi credincioşii s-au rugat ieri în special Maicii Domnului să fie binecuvântate apele şi să facă, prin mijlocirea lor, tămăduiri de boli şi patimi.

În fiecare an, credincioşii Parohiei ”Sfinții Voievozi”- Săvinești aduc un prinos de rugăciune şi osteneală la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, ce se desfăşoară la prima troiță ridicată în parohie.

Părintele paroh Petru Munteanu a oficiat slujba Sf. Maslui la troița ce are ca hram sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, având alături numeroși credincioși din parohie, dar și pelerini, sosiți din Bacău și Piatra Neamț. După slujbă, părintele paroh Petru Munteanu  a săvârșit slujba Taina Sfântului Maslu și slujba de Sfințire a Apei, numită și Aghiasma Mică.

La finalul slujbei, părintele paroh a rostit cuvânt de învățătură, menționându-le credincioșilor că în Săptămâna Luminată și chiar până la Înălțarea Domnului credincioșii poartă veșmânt alb, în amintirea crijmei de la botez: ”Credincioșii poartă un veșmânt alb, în Săptămâna Luminată și până la Înălțarea Domnului, care mărturisește bucuria aceasta mare, care Hristos Domnul ne-a dăruit-o prin Învierea Sa”.

În continuarea cuvântului de învățătură, părintele Petru Munteanu a arătat importanța troițelor ridicate de credincioși, ca manifestare a recunoștinței: ”Troițele sunt o manifestarea a recunoștinței noastre, de fapt, tot ceea facem noi când trăim bucuria Învieirii Domnului este o împletire a recunoștinței. Omul recunoscător este omul fericit”.

Vreme de câteva ceasuri, pelerinii şi enoriașii parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești s-au bucurat de frumoasa slujire şi de minunatele cântări pascale, împletite cu cele ale Izvorului Tămăduirii.

Oficierea Sfântului Maslu și sfințirea Aghiasmei Mici, la troița din Săvinești, constituie o tradiţie veche, care devine vie an de an în enoriașilor parohiei săvineștene, prin râvna enoriaşilor. Troița cu hramul la Izvorul Tămăduirii a fost ridicată și este îngrijită prin implicarea familiilor Aneta și Costică Dumitrache, Ileana și Ghorghiță Baluș, Rodica Acojocăriței, Ileana Paisa, Angelica și Costică Acojocăriței, Ileana și Mihai Baluș.

Credincioșii și-au expimat mulțumirea, recunoștința și încântarea de a participa an de an la oficierea Sfintei Liturghii la prima troiță din parohie.

”De când s-a făcut troița asta, noi, permanent, am venit aici cu colivă, am stat la slujbă și am așteptat ca părintele să sfințească apa, să luăm și noi acasă pentru a ne tămădui de toate bolile, să ne binecuvânteze și să ne miruiască”, ne-a spus doamna Silvia Văduva, o credinciosă a parohiei ”Sfinții Voievozi”.

”Îmi amintesc de bunicu Hanganu, cu care mergeam la Înviere, iar la întoarcere am văzut un foc în locul acesta (locul troiței) și i-am spus bunicului meu, iar el a spus că e un semn. După Paște, bunicul a așezat două lemne, în formă de cruce în acest loc, s-a mai adus o măsuță, după care, încet – încet s-au adus îmbunătățiri, s-a înlocuit crucea de lemn cu una de piatră, s-a construit o masă din beton și tot așa avem grijă de ea, cu toții, an de an”, a povestit doamna Ileana Paisa, unul dintre ctitorii troiței.

”Astăzi sărbătorim Izvorul Tămăduirii cu sănătate și bucurie, asta le dorim tuturor”, a exclamat doamna Arieta Tofan, iar doamna Dorina ne-a mărturisit că: ”Dacă nu putem ajunge la Constanța, unde sunt izvoare mai multe, venim aici, la noi, (râde), cum să nu venim aici, e foarte frumos, avem multe troițe în comnuna noastră”.

”Am venit să împletim rugăciunea cu toții, aici, pentru că nu putem să stăm acasă, când este un pic de rugăciune așa frumoasă la troiță, vremea este minunată, ține cu noi”, a menționat doamna Marcela Lazăr, credincioasă a parohiei.

Povestea troiței ne-a relatat-o, pe scurt, și doamna Aneta Dumitrache: ”Ghiță Burluță a cumpărat acest teren de la cineva de la Roznov, terenul avea o cruce pe el și așa fost vândut, iar de când sunt eu aici, de 58 de ani, a existat această troiță cu hramul la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Tot i-am făcut îmbunătățiri, dar o bună periodă de timp, de prin 1986 până în 1990, nu am mai avut voie să ne ocupăm de ea. După revoluție, ne-am adunat toți vecinii și ne-am sfătuit, am pus bani cu toții și am adus îmbunătățiri troiței. An de an se face o slujbă foarte frumoasă, vin foarte mulți credincioși, iar noi ne bucurăm de această sărbătoare mare. Noi încercăm să ne păstrăm tradițiile, lumea este educată, toți tinerii au învățat, au lucrat și sperăm ca și de acum încolo să se țină cont de obiceiurile noastre străbune”.

Vă reamintim că în Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești sunt ctitorite 26 de troițe, din care 25 au fost construite în cei 18 ani de când slujește părintele Petru Munteanu în comuna Săvinești.

Brîndușa Dediu