Viața prin ochi de copil

Viața parohiei Februarie 16, 2015

În fiecare zi la sediul Centrului social - educativ „Popasul Iubirii Milostive”, care aparține parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești, un număr de 87 de copii care provin din familii vulnerabile, au asigurat un prânz cald. Acțiunea social-filantropică se desfășoară în parteneriat cu Fundația „Solidaritate și Speranță” - filiala Săvinești, în grija căreia se află cantina.

Continuăm să prezentăm poveștile unor copii nevoiași, asistați social de Fundația „Solidaritate și Speranță” - filiala Săvinești, cu frânturi din viața Anei Maria B., în vârstă de 10 ani.

Pentru fetița veselă și jovială și plină de energie, viața nu a fost deloc ușoară. Mama, ființa care ar fi trebuit să îi fie mereu aproape, a plecat să lucreze în străinătate acum trei ani și i-a dat uitării. Împreună cu cele două surori, fratele și tatăl său trăiește într-o garsonieră minusculă. Cei cinci trăiesc la limita sărăciei, singurele surse de venit fiind alocațiile copiilor și câștigul provenit din munca cu ziua adus de tată.

Zi de zi, Ana Maria, împreună cu cele două surori, Simona și Florentina, servesc masa de prânz gratuită la Centrul social - educativ „Popasul Iubirii Milostive“ al parohiei Săvineşti. „Îmi place ciorba de cantină, seamănă la gust cu cea pe care o face bunica. Doamnele ce acolo ne vorbesc frumos, ne servesc, de fiecare dată cu mâncare gustoasă.””

Visul Anei este să devină profesoară de matematică, „Cel mai mult îmi place matematica, apoi îmi place şi româna.”. Se pregătește pentru asta încă de pe acum „în timpul liber fac teste pentru la matematică și română, pentru alți copii”.

Împreună cu prietenele sale, Eliza, Ilinca și Andreea se joacă de-a școala, „le dau teste și ele trebuie să le rezolve. Apoi le dau note.”

În cadrul Taberei de creație ”Aripi de Înger”, desfășurată sub îndrumarea părintelui Petru Munteanu, care anul trecut a ajuns la ediţia a IX-a, Ana Maria, componentă a grupei Piticot, a luat premiul II, pentru pictură și lucru manual.

Ana Maria beneficiază de proiectul „Dezvoltare comunitară prin educație și cultură”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG în România, prin care Fundaţia Solidaritate şi Speranţă - filiala Săvineşti  își propune să reducă excluziniunea socială şi a ratei de abandon şcolar, dar şi creşterea gradului de implicare în comunitate. Aici, prin programul de after-school derulat copii au posibilitatea unui mediu în care să-şi facă temele şi să își îmbunătăţească cunoştinţele. În fiecare zi, participă cu entuziasm la activitățile de after-school, unde îi încurajează pe ceilalți să învețe, „școala este importantă. Mă bucur că la after-school pot să îmi fac temele. Uneori, la școală nu înțeleg. Aici doamna mă ajută și îmi explică. Dacă termin mai repede, îmi place să pictez. Vin în fiecare zi și le spun celorlalți că timpul petrecut aici este important și venim să învățăm multe lucruri folositoare.”

Cu ochi negri şi strălucitori, Ana Maria, ne-a povestit că îi lipsește îmbrățișarea caldă a mamei, dar că se bucură că îi are alături pe frații săi și pe tatăl său care „ne iubește și care ne vrea doar bine”, și pe fața tristă a reapărut un zâmbet.

Emanuela Popa